Wat is artrose

wat is artrose

Inhoudsopgave artikel

Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening die vooral voorkomt bij mensen op oudere leeftijd. De aandoening wordt gekenmerkt door het geleidelijk verslechteren van het kraakbeen in de gewrichten, wat kan leiden tot pijn en bewegingsbeperking.

In deze sectie leggen we uit wat artrose is, wat de oorzaken kunnen zijn, welke symptomen het kan veroorzaken en welke behandelingen beschikbaar zijn. Door meer te weten te komen over deze aandoening, kun je beter begrijpen hoe je ermee om moet gaan en wat je eraan kunt doen.

Symptomen van artrose

Artrose kan een aantal symptomen met zich meebrengen die kunnen variëren afhankelijk van de mate van de aandoening en het aangetaste gewricht. De meest voorkomende symptomen van artrose zijn:

 • Pijn: Dit kan variëren van een mild ongemak tot ernstige pijn die de kwaliteit van leven kan beïnvloeden.
 • Stijfheid: Gewrichtsstijfheid na lange tijd zitten of slapen in eenzelfde positie kan artrosepatiënten verstoren.
 • Beperkte bewegingsvrijheid: Dit kan resulteren in problemen met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals opstaan uit een stoel of traplopen.

Daarnaast zijn er specifieke symptomen voor artrose in verschillende delen van het lichaam:

Artrose in de knie

Bij artrose in de knie kunnen zwelling en pijn aanwezig zijn, vooral bij activiteit. Soms kan het kraakbeen helemaal verdwijnen, waardoor botten tegen elkaar wrijven, wat hevige pijn veroorzaakt.

Artrose in de heup

Artrose in de heup kan zich uiten in pijn in de lies, bil en het dijbeen. Beweging kan moeilijker zijn, en u kan een knappend geluid horen bij lopen of bewegen.

Artrose in de handen en voeten

symptomen artrose handen en voeten

Artrose in de handen en voeten kan zich uiten in misvormde vingers of tenen, en pijn en stijfheid bij het buigen en bewegen van deze gewrichten.

Artrose in de rug

Artrose in de rug kan leiden tot pijn in de onderrug en de heupen, stijfheid en zwakte in de benen. Soms kan het leiden tot gevoelloosheid en tintelingen in de armen en benen.

Raadpleeg bij verdenking van artrose altijd een arts.

Oorzaak van Artrose

Artrose, ook wel bekend als gewrichtsslijtage, kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Een van de meest voorkomende oorzaken is leeftijd. Naarmate we ouder worden, kan de kwaliteit van kraakbeen in onze gewrichten afnemen, waardoor deze gevoeliger worden voor slijtage.

Een andere mogelijke oorzaak van artrose is genetica. Als artrose in de familie voorkomt, kan de kans dat iemand deze aandoening ontwikkelt, groter zijn.

Overmatig gebruik van gewrichten kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van artrose. Bijvoorbeeld, mensen die bepaalde sporten beoefenen of die regelmatig zware voorwerpen tillen, kunnen meer kans hebben op het ontwikkelen van artrose in de gewrichten die het meest worden belast.

Bovendien kan eerdere gewrichtsblessures ook bijdragen aan de ontwikkeling van artrose. Als een gewricht op een bepaald moment in het leven van iemand gewond is geraakt, kan het kraakbeen in dat gewricht beschadigd zijn geraakt, waardoor deze gevoeliger is voor slijtage.

Als u denkt dat u artrose heeft, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Diagnose van artrose kan helpen om de juiste behandeling te krijgen.

Behandeling van Artrose

Artrose is een chronische aandoening en er is momenteel geen genezing voor, maar er zijn behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren. Behandelingsopties voor artrose zijn erop gericht om pijn te verminderen, de bewegingsvrijheid te verbeteren en de gewrichtsfunctie te behouden of te herstellen. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende behandelopties:

Medicijnen

Medicijnen kunnen helpen bij het verminderen van de pijn en ontsteking die gepaard gaan met artrose. Pijnstillers zoals paracetamol en ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s) worden vaak voorgeschreven. In sommige gevallen kan uw arts sterkere pijnstillers, zoals opioïden voorschrijven, maar deze worden alleen voorgeschreven als andere behandelingen niet effectief zijn gebleken.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid van het gewricht en het opbouwen van spierkracht om de gewrichten te ondersteunen. Het kan ook nuttig zijn bij het verlichten van pijn en het verbeteren van de flexibiliteit.

Gewichtsbeheersing

Het verliezen van gewicht kan helpen bij het verminderen van de druk op de gewrichten, vooral op de knieën en heupen. Het kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen. Praat met uw arts over een gezond gewichtsverliesplan dat past bij uw specifieke behoeften.

Aanpassing van de levensstijl

Het verminderen van stress op de gewrichten door middel van activiteitsverandering kan helpen bij het verlichten van pijn. Zo kunnen bijvoorbeeld aanpassingen in werk of het gebruik van hulpmiddelen, zoals een wandelstok tijdens het lopen, helpen bij het verminderen van stress op de gewrichten.

Chirurgie

Als andere behandelingen niet effectief zijn gebleken, kan chirurgie een optie zijn. Gewrichtsvervanging is een veel voorkomende vorm van chirurgie voor mensen met gevorderde artrose. Dit kan de betrokken persoon helpen om de functie van het aangetaste gewricht te herstellen en beperkingen in de dagelijkse activiteiten te verminderen.

behandeling artrose

Het is belangrijk om te onthouden dat niet elke behandeloptie geschikt is voor elke patiënt. Uw arts kan u helpen om de beste behandelingsopties te vinden op basis van uw specifieke behoeften en gezondheidstoestand.

Artrose in de knie

Artrose in de knie is een aandoening waarbij het kraakbeen in het kniegewricht slijtage vertoont. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde beweeglijkheid in de knie. Artrose kan op elke leeftijd optreden, maar komt vooral voor bij mensen van 50 jaar en ouder.

Symptomen van artrose in de knie kunnen zijn:

 • Pijn in de knie, vooral bij langdurige inspanning of na een periode van rust
 • Stijfheid in de knie, vooral ’s ochtends
 • Verminderde beweeglijkheid en kracht in de knie
 • Het gevoel dat de knie ‘op slot’ zit
 • Een knarsend geluid in de knie bij beweging

Behandeling voor artrose in de knie kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Rust, fysiotherapie en het gebruik van pijnstillers, ontstekingsremmers en/of corticosteroïden kunnen helpen om pijn en ontsteking te verminderen. In gevallen van ernstige artrose kan een operatie, zoals een knievervanging, nodig zijn.

Enkele tips voor het beheer van artrose in de knie zijn onder andere:

 1. Houd uw gewicht onder controle, omdat overgewicht kan bijdragen aan de ontwikkeling van artrose in de knie.
 2. Blijf bewegen, maar vermijd activiteiten die te veel impact hebben op uw knieën, zoals hardlopen of traplopen.
 3. Gebruik hulpmiddelen, zoals een wandelstok of een kniebrace, om uw knie te ondersteunen en te ontlasten.
 4. Raadpleeg tijdig een arts wanneer u vermoedt dat u artrose heeft. Vroege behandeling kan helpen om de progressie van de aandoening te vertragen.

Artrose in de heup

Artrose kan niet alleen in de knie, handen of voeten voorkomen, maar ook in de heup. Het is een aandoening waarbij het kraakbeen in het heupgewricht langzaam afbreekt, waardoor de botten tegen elkaar wrijven en pijn veroorzaken. Dit kan leiden tot stijfheid en beperkte bewegingsvrijheid van het heupgewricht.

Tot de symptomen van artrose in de heup behoren onder meer pijn in de lies, bil of het dijbeen. De pijn kan verergeren bij het bewegen of langdurig stilzitten. Als u last heeft van deze symptomen, kan het verstandig zijn om uw huisarts of een specialist te raadplegen om te bepalen of u artrose in de heup heeft.

Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar, zoals het gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmers, fysiotherapie om de spieren rondom de heup te versterken, en in sommige gevallen zelfs heupvervangende chirurgie. Daarnaast zijn er ook preventieve maatregelen die u kunt nemen, zoals regelmatig bewegen en een gezond gewicht behouden, om de gezondheid van uw heupgewricht te behouden en de ontwikkeling van artrose te voorkomen.

Artrose in de handen en voeten

Artrose is een veelvoorkomende aandoening die de gewrichten aanvalt, waaronder de handen en voeten. Symptomen van artrose in deze gewrichten omvatten vaak pijn, stijfheid en moeite met bewegen.

Mogelijke behandelingsopties voor artrose in de handen en voeten zijn onder meer medicatie, fysiotherapie en aanpassingen in levensstijl. Het kan ook helpen om oefeningen te doen die de mobiliteit en flexibiliteit van de gewrichten bevorderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het omgaan met artrose in de handen en voeten tijd en geduld vereist. Het kan helpen om dagelijkse activiteiten aan te passen om extra belasting op de gewrichten te verminderen. Bijvoorbeeld, het dragen van comfortabele schoenen en het gebruiken van speciale apparaten om huishoudelijke taken gemakkelijker te maken.

Het is aan te bevelen om een arts te raadplegen als u last heeft van artrose symptomen in uw handen of voeten. De arts kan u helpen bij het bepalen van de beste behandelingsopties voor uw specifieke situatie.

Artrose in de rug

Artrose kan zich ook ontwikkelen in de rug. De meest voorkomende symptomen hiervan zijn rugpijn, stijfheid en verminderde flexibiliteit. In sommige gevallen kan het ook leiden tot tintelingen of gevoelloosheid in de armen of benen.

Behandelingsopties zijn onder meer pijnstillers, fysiotherapie en gewichtscontrole. Het vermijden van langdurig zitten of staan en regelmatig bewegen kan ook helpen bij het beheersen van de symptomen van rugartrose.

Het is belangrijk om te onthouden dat rugartrose niet volledig kan worden genezen, maar behandelingen kunnen het aantal symptomen verminderen en de kwaliteit van leven van de patiënt verbeteren.

Artrose in andere gewrichten

Naast de gewrichten die we eerder hebben besproken, kan artrose ook voorkomen in andere gewrichten van het lichaam. Dit kan onder meer de schouder, elleboog, enkel en kaakgewricht omvatten.

De symptomen van artrose in deze gewrichten kunnen vergelijkbaar zijn met die van andere soorten artrose, waaronder pijn, stijfheid en beperkte bewegingsvrijheid. In sommige gevallen kunnen specifieke symptomen optreden, afhankelijk van het aangetaste gewricht.

De behandelingsopties voor artrose in deze gewrichten zijn vergelijkbaar met die voor artrose in andere gewrichten. Dit kan variëren van medicijnen en fysiotherapie tot aanpassing van de levensstijl en chirurgische opties.

Het is belangrijk om de symptomen van artrose in andere gewrichten serieus te nemen en tijdig een arts te raadplegen. Met de juiste behandeling en beheer kunnen mensen met artrose in verschillende gewrichten een betere kwaliteit van leven behouden.

Onthoud dat preventieve maatregelen ook kunnen helpen bij het voorkomen van artrose in deze gewrichten. Het handhaven van een gezonde levensstijl, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van overmatig gebruik van gewrichten kan allemaal bijdragen aan het bevorderen van gewrichtsgezondheid en het verminderen van het risico op artrose in verschillende gewrichten.

FAQ

Wat is artrose?

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening die optreedt wanneer het kraakbeen tussen de gewrichten verslechtert. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en beperkte bewegingsvrijheid van de gewrichten.

Wat zijn de symptomen van artrose?

De symptomen van artrose kunnen pijn en stijfheid in de gewrichten omvatten. Specifieke symptomen kunnen variëren afhankelijk van het gewricht dat is aangetast, zoals de knie, heup, handen, voeten en rug.

Wat zijn mogelijke oorzaken van artrose?

Factoren zoals leeftijd, genetica, overmatig gebruik van gewrichten en eerdere gewrichtsblessures kunnen allemaal bijdragen aan de ontwikkeling van artrose.

Hoe kan artrose worden behandeld?

Behandeling van artrose kan het gebruik van medicijnen, fysiotherapie, gewichtsbeheersing, aanpassing van de levensstijl en chirurgie omvatten. Deze behandelingen kunnen helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Wat zijn de symptomen en behandelingsopties van artrose in de knie?

Artrose in de knie kan symptomen zoals pijn, stijfheid en zwelling veroorzaken. Behandelingsopties kunnen onder meer medicijnen, oefeningen en fysiotherapie omvatten.

Wat zijn de symptomen en behandelingsopties van artrose in de heup?

Artrose in de heup kan pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit veroorzaken. Behandelingsopties kunnen bestaan uit medicijnen, fysiotherapie en in sommige gevallen een heupprothese.

Wat zijn de symptomen en behandelingsopties van artrose in de handen en voeten?

Artrose in de handen en voeten kan symptomen veroorzaken zoals pijn, zwelling en moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Behandelingsopties kunnen bestaan uit medicijnen, fysiotherapie en aanpassing van de levensstijl.

Wat zijn de symptomen en behandelingsopties van artrose in de rug?

Artrose in de rug kan symptomen veroorzaken zoals rugpijn, stijfheid en beperkingen in de beweging. Behandelingsopties kunnen het gebruik van medicijnen, fysiotherapie en oefeningen omvatten.

Hoe wordt artrose in andere gewrichten behandeld?

Artrose kan zich ook in andere gewrichten voordoen, zoals de schouder, elleboog of enkel. Behandelingsopties kunnen variëren, afhankelijk van het aangetaste gewricht, en kunnen medicijnen, fysiotherapie en aanpassing van de levensstijl omvatten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest